Videótár

Négy mentett vidránk felcseperedésének története és szabadon engedésük

Hajnal Somogyfajszon

Szeptember a somogyfajszi Madárparadicsomban

Európai szintű vidraprojektünk első nagy eredménye, hogy Petesmalmi Vidraparkunkban felnevelt Dana az Európai Veszélyeztetett Fajok Védelmi Programjához csatlakozó Gaia Állatkertben egészséges vidrakölyköt hozott világra. Dory, a kisvidra szépen fejlődik, sőt az első úszóleckén már túl is van. Vidráéknál az úszást az anya tanítja meg kölykeinek.

Dámbarcogás a Xantus-ligetben

Jégmadár a Xantus-ligetben

Vidraparkukban közelről tanulmányozhatjuk a vidrát, ezt a védett, rejtett életmódot folytató állatot. Megismerkedhetünk életmódjával, viselkedésével. Nemcsak a gyermekek, de a felnőttek számára is különös élmény a vidrák pajkos játékának megfigyelése. A látogatói központtól induló tanösvény útvonalát követve tárul ki előttünk a vidrának

Elkészült a Somogy Természetvédelmi Szervezet legújabb élőhelyfejlesztési eredményeit bemutató PR film, “Madárparadicsom Somogyfajszon” címmel.

A projekt „Belső-somogyi madár- és vidraetető tavak hálózatának kialakítása és a szomszédos fáslegelők helyreállítása” címmel 2013-2015 között valósult meg, az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. A film operatőre Kele Andor volt, a szöveget Sáfrány József írta. 

ZöldFolyosó – Pásztorpark

A csillag-hullás kép a Pásztorparkban készült 2015 március 21. éjszakáján. 200 fotó 30 sec, f 3,2 összeolvasztva. A videó egy fénykép folyamatát mutatja be Az idő múlásával. 01:40 min.

Halászó guvatok

Mocsári békák 

Búbosbanka odú 

Négy évszak a somogyfajszi Pásztorparkban 

A kis búbosbanka odúelhagyását mutatja be a filmrészlet.
A kirepülés a kikelés után 26 nappal később történik. Amikor a szülők hívogatják a kis bankát a környező ágakról, hogy megtegye első repülését.
Az odúból kibújva rendezgeti összeragadt tollait, és esetlenül lépked a számára új és széles világban.

 “Betekintő” Petesmalmi Vidraparkunk életébe…

Somogy Természetvédelmi Szervezet 

“Mese a somogyországi patakgörbítőkről” c. film elmondja és megmutatja, hogy miképp sikerült a kiszáradt, volt mocsaras területeket újra “Madárparadicsommá” változtatnunk… 
Rendező és forgatókönyvíró: Sáfrány József
Operatőr: Kele Andor

“Az elmúlt évszázadban a folyók, vizes területek kiszárítása folyt hazánkban. A folyókat kiegyenesítették, hogy onnan a vizeket levezessék, ahol aztán ritkulni kezdett a növényzet, kihaltak az ott élő állatok. Új vízkezelési módszer vált szükségessé, mert a kiszárított területekről eltűntek az élővilág fontos részei, ritka növények, jellegzetes, védendő állatfajok. A Somogy Természetvédelmi Egyesület a Balatontól délre eső területeken kezdett hozzá a korábban lecsapolási szándékkal kiegyenesített vízelvezetők, patakok visszagörbítéséhez. A cél az, hogy a területen maradjon az a víz, ami a téli hó és a bőséges tavaszi esők után eddig leszaladt a folyókon, hogy az egyre szárazabb nyarakon is legyen víz a patakokban és a mocsaras területeken. Ennek eredményeként visszatértek a régen látott állatfajok, a táj jellegzetes növényei újra nagy számban virítanak. A filmben Berecz András mesemondó meséli el ízesen a patakgörbítők történetét.”

Egy rétisas család és egy vidra kalandjai a magyar mocsarak mélyén… A fõhõsök története átrepít minket a Kárpát-medence vizes élõhelyein, miközben találkozunk sok más itt élõ állattal is. Láthatunk táncoló szarvasokat, lazac módra vonuló balinokat vagy a folyóba fejest ugró gyurgyalagokat: olyan lenyûgöző állati viselkedéseket, amelyeket korábban még nem forgattak le.

A filmet a mûfaj Oscar-díjának számító amerikai Jackson Hole Wildlife Film Festival-on jelölték a legjobb élõhelyet bemutató film díjára.

Rendezõ: Török Zoltán
Gyártó: Azara Film Kft.

“Tér a Holnapért”
Film a Magyarországi Természetvédelmi Közalapítvány Hálózat tagjainak (Pro Vértes Közalapítvány, Zöld Folyosó Közalapítvány, Tiszatáj Közalapítvány, Bihar Közalapítvány, Hortobágy Közalapítvány)  francia-magyar biodiverzitás-védelmi program keretében megvalósított eredményeiről.

Őskohász Tábor Somogyfajszon – középkori vaskohászat