Támogatható programjaink

Gólyabarát Támogatás

A fehér gólya és az ember hosszú évszázadokon keresztül szorosan együtt éltek. A szántóföldeken, legelőkön, sekély vizű tocsogókban méltóságteljesen sétálva bőven lelt elegendő élelemre. Az ember is örült a gólyának, hiszen a művelt területeken a rágcsálókat és rovarokat is összeszedegette. Az ember közelébe rakta fészkét is. A falvak házainak kéményén, templomok tornyán illetve később villanyoszlopokon fészkelt. A múlt század elejétől kezdve azonban a gólyák és más állat- és növényfajok élőhelyei és táplálkozó helyük az intenzív gazdálkodási módszerek következtében igen megfogyatkozott.

Azáltal, hogy visszahoztuk rétjeinkre a hagyományos legeltetéses gazdálkodást, újra ott lépdelhet a fehér gólya, amint fiókáinak táplálékot keres. A fák ágain ülnek sorban a szivárvány színeiben pompázó gyurgyalagok, a búbos banka ismét hallatja uppogó hangját.

„Gólyabarát” támogatóként az ember által művelt, gazdálkodással fenntartott élőhelyek megőrzését támogatod. Hozzájárulsz ahhoz, hogy ezek a területek továbbra is fennmaradhassanak és a fehér gólyának kívül még sok más növény-és állatfajnak élőhelyet biztosítsanak.

Legyél Te is a „Gólyabarát” Támogatónk

Támogatom

Vidrabarát Támogatás

A vizes élőhelyekre különösen nagy hangsúlyt fektetünk, hiszen ez volt az első projektünk, amely 1989-ben a rétisasvédelmi programunkból nőtte ki magát. Keretében Magyarországon elsőként hoztunk létre magán természetvédelmi területet, hogy megmentsük a belső-somogyi vizes élőhelyeket, a fehér és fekete gólyák, vidrák, rétisasok, lilék, partfutók, cankók, jégmadarak világát.

Az utóbbi aszályos években előfordult, hogy a fekete gólyák fiókáinak közel 70 százaléka elpusztult, mivel nem találtak megfelelő táplálkozóhelyet a felnőtt madarak. KEOP projektünk segítségével felújítjuk ezeket a vizes élőhelyeket és új, időszakos-, illetve álladó vízborítottságú tavakat, tocsogókat alakítunk, hogy ezzel kiegyensúlyozottabb vízellátást biztosítsunk ezeken a tavas területeken az ott élő állat- és növényfajok számára. 2014. tavaszára „madárparadicsommá” váltak ezek a vizes területek, ahol gyakran fekete gólyák és kanalas gémek tucatjai , kis kormoránok, réti sasok és jégmadarak találtak táplálékot bőséggel.

Petesmalmi Vidraparkunk, amely egyben állatmenhelyként is működik, kiemelt szerepet tölt be a fokozottan védett fajok védelmében. Munkánk során jó néhány elárvult vidrakölyköt neveltünk fel, majd engedtünk vissza természetes élőhelyükre vagy talált nálunk végleg otthonra. Menedékre és gondoskodásra lelt nálunk több fekete és fehér gólya is. Munkánk szerves részét képezi a környezeti nevelés, a szemléletformálás is, amelyhez szorosan kapcsolódnak különböző általunk megjelentetett kiadványunk is.

”Vidrabarát” támogatóként hozzájárulsz ahhoz, hogy vizes élőhelyeink „madárparadicsomi” világát tápláljuk, óvjuk és megőrizzük.

Legyél Te is „Vidrabarát” Támogatónk!

Támogatom

Családbarát Zöld Folyosó
„Együtt a Család a Zöld Folyosón!”

Örömmel mutatjuk meg Neked és Családodnak területeink természeti értékeit és kulturális hagyományait. Együtt fedezhetitek fel a fáslegelő pásztorvilágát vagy a tavak mentén a vízimadarak, vidrák élőhelyét.

Az elmúlt évek során több tájba illeszkedő és természetes alapanyagokból készített létesítményt terveztünk meg és építettünk fel, hogy minél közelebbről megismerkedhessetek a vizes élőhelyek és legelők gazdag élővilágával. Így területeinken megfigyelőkunyhókból – és toronyból is lehetőség nyílik az élővilág elmélyült megfigyelésére. Vidraparkunkban tanösvényünk útvonalán táblák segítenek a tájékozódásban. Természeten megtalálod rajtuk a jellemző fajokról és az élőhelyről is a fontos tudnivalókat. Épületeinket, közösségi helységeinket úgy alakítottuk ki, hogy kellemesen tölthessétek szabadidőtöket nálunk, és akár beszélgetés, filmvetítés vagy előadás formájában még többet tudhassatok meg az egyes élőhelyekről és élővilágukról.

Fontos számunkra, hogy kellemes élményekkel térhessetek haza, és örömmel kerekedjetek fel majd ismét. Jelenleg egy ökojátszótér kialakításán dolgozunk és természetesen a már meglévő útvonalak, tanösvények, megfigyelőkunyhók, épületek is folyamatos karbantartást igényelnek, amelyhez támogatásoddal Te is hozzájárulhatsz.

Legyél Te is a Családbarát Zöld Folyosó Támogatója!

Támogatom