Aktív természetvédelem

Területeink összefüggő ökológiai folyosót, úgynevezett  „zöld folyosót” alkotnak.  Ez az összefüggő, átjárható folyosó biztosítja az egyes fajok számára, hogy  folyamatos táplálékbázist,  zavartalan vonulási útvonalat és szaporodási helyeket találjanak.

Belső somogyi fáslegelőink és vizes élőhelyeink ökológiai értékét a hagyományos gazdálkodási módok fenntartásával őrizzük meg. Ha ellátogatsz hozzánk, számodra is örömmel mutatjuk be a halászat, pásztorkodás, a tradicionális háziállatfajok tartásának hagyományait, és  azok természetvédelmi jelentőségét.

A vizes élőhelyek visszaállításával  ismét felélesztjük a lecsapolások előtti Somogyország  vidékére jellemző láperdők,  tocsogók világát. Számos vízimadár, fekete és fehér gólya, kanalas gém lel ismét bőséges táplálékra ezen a tájon.

Elkészült egyesületünk legújabb élőhely-fejlesztési eredményeit bemutató PR film, “Madárparadicsom Somogyfajszon” címmel. A projekt „Belső-somogyi madár- és vidraetető tavak hálózatának kialakítása és a szomszédos fáslegelők helyreállítása” címmel 2013-2015 között valósult meg, az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.