Őskohász tábor

„A földtől a vastárgyakig…”

Az avar kortól egészen az Árpád-korig vaskohászat folyt Somogyországban. A kalandozó hadjáratok fegyverutánpótlását és a termelő munkához szükséges vasszerszámok jelentős részét innen biztosították. A somogyfajszi iparrégészeti feltárások során kiástak egy 10. századi vasöntő műhelyt, amely ma az ásatás fölé épített Őskohó Múzeumban látható. A „vasasok” mellett kovácsok is tevékenykedtek a közelben, erre utal a szomszéd falu elnevezése, Pusztakovácsi is.

Immár kilencedik éve, hogy őskohász tábor formájában elevenítjük fel minden nyáron a középkori vasipart. Aki részt vesz ebben az Európában egyedülálló hagyományőrző munkában, nemcsak megismeri, hanem két keze munkájával meg is bizonyosodhat arról, hogyan állították elő a vasat és kovácsoltak belőle vastárgyat eleink.

Az öt napos tábor során Thiele Ádám okleveles gépészmérnök és archeometallurgia kutató vezetésével közösen faszenet égetünk boksában, gyepvasércet bányászunk és kohósítunk, majd a kapott vasbucákból vastárgyat kovácsolunk. Az estéket szakmai előadásokkal és középkori vasiparról szóló filmekkel színesítjük.

Film a somogyfajszi Őskohász táborról és a középkori vaskohászatról