Petesmalmi Vidrapark

Ha a Vidraparkot keresed, egyszerűen megtalálod, ha követed a Vidraparkot jelző táblát, amely Mike és a lábodi útelágazó között, félúton tűnik fel az útszélen. A tábla egy erdei útra vezet, – amely személyautóval is viszonylag jól járható – egy 10 perces kellemes zötykölődés után elénk tárul a Patikus tó; megérkeztünk Petesmalomba.

A Nagyzsilip túloldalán kialakított, a természetes vidrakotorék minden részletét hűen utánzó kifutóban él Boni és Tomika, a két mentett vidra… Körös-körül a tórendszeren számos fajtársuk él.

Magyarország, közelebbről Belső–Somogy európai „vidra-nagyhatalom”. A Balaton és a Dráva közt húzódó ökológiai hálózat erdei tavas területeinek láncolata igazi „vidra-Paradicsom”. Védelmet, búvóhelyet, élelmet talál itt ez a Nyugat-Európából már csaknem teljesen eltűnt menyétféle ragadozó.

A Parkban közelről tanulmányozhatjuk a vidrát, ezt a védett, rejtett életmódot folytató állatot. Megismerkedhetünk életmódjával, viselkedésével. Nemcsak a gyermekek, de a felnőttek számára is különös élmény a vidrák pajkos játékának megfigyelése. A látogatói központtól induló tanösvény útvonalát követve tárul ki előttünk a vidrának, Európa legértékesebb menyétféle ragadozójának természetes élőhelye, annak növény-, és állatvilága.

Távcsövünk segítségével a vízimadarak között cigányrécét is felfedezhetünk. A somogyi tavak képezik e védett, gesztenyebarna tollazatú récefaj fészkelési területeinek nyugati határait. A megfigyelőtoronyból nagyon jól áttekinthető a petesmalmi tórendszer.Tavi és erdei életterek találkoznak itt egymással, ennek köszönhetően rendkívül gazdag a terület élővilága. Ezt szaknyelven szegélyhatásnak is nevezzük. Egyszerre hallhatjuk a barátposzáta, a fekete rigó és a nádi madarak énekét.

A kunyhóból náddal szegélyezett szigetre látunk, amely a parti madaraknak biztosít fészkelési lehetőséget. Bíbicek, kis lilék, kis vöcskök. A tanösvényen tovább haladva nádszigetek rajzolódnak ki előttünk, melyekben törpegémek fészkelnek. A nádból a nádi tücsökmadár pirregését hallani. Szemben az öreg tölgyfákon barna kánya fészkel. A tó fölött parti, molnár és füsti fecskék cikáznak.

A Vidrapark egyben mentett (fiatal, sérült) vidrák, ill. egyéb védett emlősök, madarak menhelye. Számos vidra, fehér gólya, fekete gólya és legyengült, de már röpképes rétisas-fióka kapott újból erőre nálunk.

Petesmalmi Vidrapark – Lábod
GPS koordináták: 46° 22,73’É, 17º 50,18’K

Vidraparkunkban azokkal a mentett vidrákkal lehet találkozni, akiket felnevelésük után nem lehetett repatriálni, és Vidraparkunk állandó lakói maradtak!
Vidráinkat naponta több alkalommal etetjük, melyet lehetőség van megtekinteni 11:30,13:30,15:30

Tanösvényünk 2 km hosszú, amely kivezet a halastavak élővilágához, ott madármegfigyelő kunyhókból és magaskilátóból figyelhető meg a háborítatlan természet. Nyitvatartási időben fakultatív programként járható be, teljes hosszában legalább másfél, két órával lehet számolni!

Nyitva tartás:

Hétfő:          ZÁRVA
Kedd           10-16.30 óráig
Szerda         ZÁRVA
Csütörtök    10-16.30 óráig
Péntek         10-16.30 óráig
Szombat      10-16.30 óráig
Vasárnap     10-16.30 óráig

Ünnepnapokon naptól függetlenül nyitva vagyunk!

Szünnap: Hétfő és Szerda
Hétfőn és szerdán továbbra zárva tartunk, ezen a két napon nem lehet a tanösvényen sétálni, és a vidráink is pihennek!

Elérhetőségeink:
Balogh Márta Vidrapark vezető: +36 (30) 474-2491
E-mail: vidrapark@gmail.com

Jegyáraink

Gyermek és nyugdíjas belépő 1000 Ft
Felnőtt 1500 Ft
Családi jegyünk /2felnőtt, max 3 gyermek, 12 éves kor alatt/ 3000 Ft
Támogatói jegy  4000 Ft