Kulturális értékőrzés

A természeti értékek mellett, a vele szervesen összetartozó épített kulturális értékek megőrzését is fontosnak tartjuk. Képviselve egyben a táj és benne az ember harmóniáját és tisztelve a múlt megmaradó emlékeit.

Tevékenységünkhöz több műemléki épület is kötődik, amelyek régen elhagyott, lepusztult állapotban kerültek a tulajdonunkba. Somogyfajszon a Kund-kastély, illetve a régi iskolaépület és az Alexandra pusztai egykori uradalmi iskolaépület megvásárlásával egyben felelőssé váltunk sorsukat illetően. A feladatunkká vált, hogy az enyészettől megőrizzük és fenntartsuk kulturális örökségünk eme kincseit. Az elmúlt évek során rendszeresen tettünk azért, hogy részben ill. teljesen felújítsuk ezeket az épületeket.

A megújult az egykori  alexandra-pusztai uradalmi iskola

A Csokonyavisonta Alexandra-pusztai egykori uradalmi iskola épületének megvásárlásához Erwin Warth úr – neves német építészmérnök, építész műterem tulajdonos – adott támogatást 1995-ben. Mint természetszerető, a természeti környezet védelme iránt elkötelezett szakember azt vallotta, hogy a természeti értékek egyben európai értékek, függetlenül attól, hogy hol találhatók. A csokonyavisontai tavas területet megismerve mondta, hogy annak megvásárlásával hatalmas ökológiai érték tulajdonosává vált egyesületünk. Kiemelt felelősségünk és kötelességünk ezen értékek megőrzése, bemutatása. Munkánkat az iskola épületének megvásárlásához nyújtott támogatással ismerte el. Warth úr egyetlen kikötése az volt, hogy az épületet újítsuk fel, s információs központként működtessük. Ajánljunk változatos programokat a közvetlen környezetben található erdei tavas terület, valamint a Dráva-völgy élővilágának megismerésére,- minden korosztály számára.

Kund-kastély fokozatos felújítása

A régi kúria teljes felújításához szükséges anyagi eszközökkel nem rendelkeztünk, ezért az épületen elmúlt 20 év alatt fokozatosan végeztünk különböző felújítási munkálatokat. Kicseréltünk a teljes tetőrendszert, szigeteltük, majd újravakoltuk és festettük a falakat. Lecseréltük a régi nyílászárókat és korszerűsítettük a vizesblokkokat. Felújítottuk a konyhát és új fogadóhelyiséget alakítottunk ki. Az elmúlt évtizedekben sokat haladtunk az épület felújításában, azonban további kisebb-nagyobb munkálatok várnak még ránk a jövőben…