Központunk, a Kund-kastély

A Kund család 1831-ben vásárolta meg Somogyfajszon birtokát. Saját téglavető üzemét felfejlesztve átépítette a majorság gazdasági épületeit, kastélyt és plébániaépületet emelt. Az iskola és a katolikus templom megépítésében meghatározó szerepet tölt be a Kund család, a térség szellemi és társadalmi fejlődését is előmozdítva. A romantikus stílusú kastélyépületben ma természetvédelmi és ökoturisztikai információs központ működik.

Huszonöt éve már, hogy egy meleg májusi napon átkeltünk a Korokna patak hídján. A régi, elhagyott tanyák Kakpusztán, a legelő öreg tölgyei, a kútágas gólyafészke múltidéző hangulata mellett megható látványt nyújtott a somogyfajszi kastély. Érdeklődve az emberektől, hamar megtudtuk, hogy a Kund család élt és gazdálkodott itt. A kastélyra a Kund család távozása után hányatott évtizedek vártak. Az épületben volt moziterem, TSZ iroda, futball öltöző, zokni üzem, s a nyugati szárny romossá vált. Kultúrtörténeti érdekesség, hogy itt forgatták Maximilian Schell Első szerelem című filmjének jeleneteit.

A marhahajtó útról a kripta romjait is megpillantottuk, a leszakadt tető széléről egy nyírfa nőtt az ég felé. Tarka nőszirmok és fekete kökörcsinek virágoztak a kriptadomb oldalán.

Az egykor jobb időket látott falu elszegényedett. Hallottunk Fekete Istvánról, a fekete malomról, a badányi történetről, Fajsz fejedelemről és ősi vaskohókról, Kund uraság tragikus haláláról.

Tíz év múlva már a kastélyban volt szervezetünk központja, s ezzel egy új fejezet kezdődött történetünkben. Kiállítótermünkben a Szent Liget Művésztelep alkotóinak művei mellett állandó kiállítás mutatja be gyakorlati természetvédelmi tevékenységünket, oktatási és védelmi programjainkat.