“Nagyon érett már, hogy a vidra legyen az év emlőse”

Idén az európai vidra lett az év emlőse, írja az MTI. A Vadonleső Program hetedik éve választja meg azt a védett vagy fokozottan védett, többnyire közösségű jelentőségű őshonos emlősfajt, amelyre szeretné egész évben ráirányítani mind a szakmai közösség, mind pedig a társadalom széles rétegének figyelmét. (tovább…)

Domi, a túlélő

Szombat óta Vidraparkunknak új lakója van. Éjjel került hozzánk Tatáról, igen viszontagságos úton. Sajnos a kisvidra megtalálója nem kapott a közelben segítséget. A kölyökvidrát idő szűke miatt, mert munkahelyére kellett sietnie, jobb megoldást nem találva, kitette egy kis halastónál. (tovább…)

Ismét itt vannak a gyurgyalagok!

Észak- Afrikából megérkeztek színpompás gyurgyalagjaink is. Korábban, mint szoktak, hiszen a gyurgyalag egyik legkésőbb visszaérkező madarunk, általában csak május első harmadában érkezik meg telelő helyéről. (tovább…)

Böjti récék násza

A böjti réce a böjt idején tér vissza Nyugat-Afrikából, innen származik elnevezése is. Szívesen telepszik meg sekély vizű tavaknál. Szemmel láthatóan jól érzi magát nálunk, a somogyfajszi Madárparadicsomban. Vízirovarokkal és növényekkel táplálkozik. Jellegzetes hangja, a rekedtes “krek-krek” is része a tavaszi madárszimfóniának. (tovább…)