Xantus-liget

Xantus-liget ökológiai hálózatunk egyik legdélebben megbúvó láncszeme. Látogatóközpontunkat, az Erwin Warth-Házat erdők övezik és félszigetekkel tarkított tófüzér veszi körül, amely az ősi Ódráva holtág hangulatát idézi.
A Csokonyavisontához tartozó Alexandra-pusztát Gróf Széchenyi Géza kellően felszerelt, korszerűen gazdálkodó majorságnak építtette az 1890-es években.

A gróf a cselédek gyerekei számára korszerű iskolát építtetett. Mára már csak ez az egyetlen épület maradt épen a műemlékké nyilvánított majorságban. Ezt az iskolaépületet és a környező tórendszert (90 hektáros) vásároltuk meg Erwin Warth, neves német építész adományából. Erwin Warth úr, mint természetszerető, a természeti környezet védelme iránt mélyen elkötelezett ember azt vallotta, hogy a természeti értékek, függetlenül attól, hogy hol találhatóak, a világ minden népe számára érteket kell, hogy képviseljenek. Tiszteletünk kifejezéseként magát az épületet róla neveztük el.

Xantus János (1825-1894) híres szülötte Csokonyavisontának alapítója volt a budapesti állatkertnek és a Nemzeti Múzeum néprajzi osztályának. A bécsi világkiállításon nagy érdeklődést kiváltó házi-, kézműipari és néprajzi gyűjteménye képezte az Iparművészeti Múzeum alapját. Tagja volt a philadelphiai Természettudományos Akadémiának és a Magyar Tudományos Akadémiának. Jelentős szerepet vállalt az önálló magyar tudományos élet megszervezésében. Elnöke volt a Magyar Néprajzi Társaságnak és a Magyar Földrajzi Társaságnak. Négy kalandos útikönyv és több mint kétszáz ismeretterjesztő írás szerzője. Több növény- és állatfaj tudományos neve állít emléket Xantusnak.

A családokat, természetkedvelőket és iskolás osztályokat gazdag programmal várjuk. A környező vizes élőhely és a volt majorság megannyi érdekességet kínál felfedezésre. Állandó kiállításunkon bepillanthatsz Xantus-liget területünk élővilágába, amellyel aztán a természetben közvetlenül is találkozhatsz.

A programjainkat igény szerint különböző előadásokkal színesítjük. A környezeti nevelés egyes témaköreiből hallhatsz előadást többek között a komposztálásról, környezetbarát háztartás rejtelmeiről vagy  az ökológiai lábnyomról. A terepen való természetmegfigyelés után pihenésképpen  közösségi helyiségünkben akár filmet is nézhetsz Somogy megye élővilágáról. Erdei Zöld Kuckónkban természetvédelem, környezetvédelem, élőhely-fajismeret, fenntarthatóság, hulladékgazdálkodás témában 57 db új könyvben találhat mélyebb ismeretanyagot minden korosztály. Notebookon kiszámolhatjátok ökológiai lábnyomotokat, és ötleteket kaphattok a kapott eredmény csökkentésére.

Szervezett kirándulásaink gyerekek és felnőttek számára
Alexandra-puszta egykori grófi majorsági épületeinek bejárása
Vidrák és kócsagok útján
Nyomkeresés
A nádas világa
Botanikai túra- helyi jellemző növénytársulások bemutatása.

Bio-kert
Régen minden falusi portának szerves része volt egy kisebb-nagyobb veteményes, és az unokától a nagypapáig mindenki részt vett a “termesztésben”, jól ismerték a zöldségfajtáinkat, és a kiskerti fortélyokat.

Mi is fontosnak tartunk egy hagyományos veteményeskert kialakítását a területünkön, figyelembe véve azt, hogy a lehető legkevésbé bolygassuk és avatkozzunk bele a természetes környezetünkbe, célunk egy egyensúlyi rendszer kialakítása.

Az ökológiai vagy biológiai gazdálkodás a fenntartható életmód nagyon jó modellje, hiszen magában foglalja a természetvédelmet, a környezetvédelmet, az állatvédelmet, a helyes hulladékgazdálkodást és az energiafelhasználást, figyelembe veszi a tájat, az élővilágot, a talajt, a vizet, a környezetet, nem gyárt, hanem egy adok-kapok rendszert alakít ki a környezetével.
Megismerhetitek nálunk a növénytársításokat, a talajtakarást, a komposztálást, a trágyalevek jótékony hatásait, a hasznos élőlényeket kertünkben, a talajélet fenntartásának fontosságát, és ezek gyakorlati alkalmazásait.

Kézműves Foglalkozás – Az agyag
Az agyagot az ember évezredek óta használja, ismeri, szinte minden háztartásban megtalálható agyagból készült edény.A mezőgazdaság kialakulásával szinte nélkülözhetetlenné váltak ezek a tárgyak, bár napjainkban  felváltotta őket az  egyéb anyagokból gyorsabban és egyszerűbben előállíthatott termékek sora.

Programok keretében a Xantus-Ligetben lehetőség van kicsit visszanyúlni a múltba és kipróbálni az agyagedény-készítés módjait, a legegyszerűbb marokedénytől a korongozásig, a különböző díszítési eljárásokat, legelső és legegyszerűbb égetési módokat.

Sütés-főzés
Program keretében megismerhetik a hagyományos, kemencében sült kenyérkészítés alapjait (kovászkészítés, dagasztás, sütés), érezhetik, élvezhetik  a frissen sült ropogós kenyér illatát és ízét. Emellett természetesen különböző sütemények, lepények, pizzák, húsok, egytálételek elkészítésére is lehetőség van, a kemence melletti tűzrakóhelyen pedig lehet bográcsozni, szalonnát sütni.

Sétaútvonalak a Xantus-Liget környékén:

Rövidebb vagy hosszabb sétákkal megismerhetitek a környék gazdag növény és állatvilágát, kis szerencsével találkozhatunk gím szarvassal, dámvaddal, de láthatunk mókusokat, rókákat, fácánokat, nyulakat, esténként pedig meghallgathatjuk a nádi farkasok üvöltését.

Bármilyen kérdést, érdeklődést szívesen várunk az alábbi elérhetőségeinken!
Szálláshely Xantus-ligetben

7555 Csokonyavisonta Alexandra-puszta
(Területünk a főúttól 5 km-re helyezkedik el)
Telefon: 06-30-833-5749
E-mail: xantus-liget@stvsz.com

GPS koordináták: 46° 4′ 38.7″ N, 17° 30′ 1.5″ É