Boronka-mellék

Boronkai tavak
A Festecsics és Hunyady családok egykori tavain ma ismét extenzív halászat folyik. Az élővilág sokféleségének megőrzése az elsődleges cél.

Nagybajom, Böhönye, Mesztegnyő határának találkozásánál, a Boronka patak mentén állt az egykori Ciframalom. A malomtó és a Dávodi, Soponyai, Búsvári, Hajmáslapi tavak gyöngyfüzérként húzódnak a hatalmas erdő karéjában, a Balaton felé.

Boronkai erdő
Boronkai “őserdő”

Itt találtuk 1979-ben az első rétisas fészket. Itt és ekkor fogant a terület-vásárlás gondolata. Tíz évet kellett várnunk arra, hogy 1989-ben aláírhassuk az adásvételi szerződést a Ladi János Mezőgazdasági Termelőszövetkezet elnökével, Pongrácz Vilmossal. Ekkor született meg az első magán természetvédelmi terület Magyarországon. A szerződést 100 forinttal a zsebünkben írtuk alá, ám hamarosan segítségünkre siettek társszervezeteink.

Jégmadár

Kurt Kirchberger, a WWF Österreich képviselője adta az első egymillió forintot, majd a vételárból még hiányzó hat és fél millió is összejött… 180 hektár vizes élőhely tulajdonosává váltunk. Ez nagy felelősség és lehetőség volt számunkra.

 

Négy fiókával
Fekete gólya fiókáival

 

 

 

 

 

 

A rétisasok, vidrák, fekete gólyák érdekében végezhettük ez időtől kezdve a hagyományos halászatot. A Boronka Program szárnyra kapott, nemzetközi konferenciákat rendeztünk, a nemzetközi sajtó többször tudósított róla. Eredményeinket a magyar Ford Környezetvédelmi Díjjal és a Somogy Polgáraiért kitüntető címmel ismerték el.

Boronka Camp
Boronkai tábor

Több mint két évtizedes múltra tekint vissza az együttműködés, amelynek keretében a németországi salemi gimnázium diákjai segítséget nyújtanak területkezelési feladatainkhoz, éves természetvédelmi terepgyakorlatuk alkalmával.