Légy tagja a Zöld Folyosó Baráti Körnek

avagy együtt a belső-somogyi táj változatos világának fennmaradásáért

Összefogásra van szükség, hogy megőrizhessük!

Az elmúlt évtizedek során minden téren nagy iramban megbomlott  az éltető  és „élhető” harmónia. Az ember  természeti környezetét  a végsőkig kiaknázza, a tájban a tudata hasadt ember benső sérültsége tükröződik. Az Ember és Természet közötti  kapcsolat  újraélesztéséért és megőrzéséért munkálkodunk.

Ma az internet kínálta lehetőséggel élve hívunk magunk közé, hogy csatlakozz Te is Zöld Folyosó Baráti Körünkhöz!  Légy Te is részese területeinken fellelhető élővilág  csodáinak és tégy Te is azért, hogy a belső-somogyi táj változatossága, a  tocsogók, lápok és  legelők világa  fennmaradhasson.

Csatlakozom

Több mint három évtizede már, hogy ifjú madarászként kezdtük bejárni Somogy megye a Balaton és a Dráva közti vidékét. Ez a bejárás akár szó szerint is értendő, hiszen akkoriban az apostolok lova volt a fő közlekedési eszközünk.  Ám a sok gyaloglás révén ismerhettük meg a somogyi erdők, halastó rendszerek háborítatlan zegét-zugát. Elsősorban az akkoriban ritkaságnak számító rétisas, fekete gólya megfigyelése, fészkeik felderítése volt a célunk.

Néhány barátunkkal, vérbeli madarászok lévén távcsővel felszerelkezve kerekedtünk fel az egyik tavaszi hétvégén.  Azonban ami aznap történt, valami több és egyben mindannyiunk számára sorsdöntő is volt. Utunk  mesébe illő mocsárvilágon keresztül vezetett. Réti sasok keringtek a tavak fölött, cigányréce bújt meg a nádasban, közben bölömbika szólt mély hangján és nádi poszáta cserregett.  A legelőre érve megpillantottuk a színtiszta kék ég alatt az öreg gémeskutat és az árnyat adó tölgyek között békésen legelő gulyát. E megkapó látvány nyomán  fogant  meg bennünk az érzés:  „Itthon vagyunk! „   Emlékezetes hétvége maradt ez számunkra a mai napig, mert ekkor ért bennünket az a felismerés, amely aztán iránytűként mutatta számunkra az utat.

Ettől kezdve rendszeresen jártuk a vidéket. Közben felfedeztük, hogy ezek az élőhelyek természetes folyosót képezve szoros összeköttetésben vannak egymással, úgy ahogy mi magunk is egymással.  Az évek során  egyre több természetet szerető és tisztelő barátot köszönthettünk és köszönthetünk körünkben, akiket ugyanúgy megérintett a táj varázsa és tevékenységünk jelentősége.

Mit tehetsz ennek érdekében?
Csatlakozz a Zöld Folyosó Baráti Körhöz!

Hogyan tudsz csatlakozni ?
Hivatalosan is a Baráti Kör tagjává válsz a Zöld Útlevél kiváltásával, amellyel természetvédelmi munkánkat támogatod. A Zöld Útlevél olyan rendszeres támogatási forma, amely éves meghosszabbítási lehetőséggel 5 év időtartamra szól, és lehetőséget nyújt a támogatás mértékének önkéntes megválasztásához. A Zöld Útlevél választható támogatási kategóriái: Bronz fokozat (10.000,- Ft), Ezüst fokozat (30.000,- Ft), Arany fokozat (50.000,- Ft). A választott támogatási kategóriához tartozó bélyeg kerül majd útleveledbe. 

 

 

 

 

Postán küldjük el számodra a személyre szóló „Útlevél a Zöld Folyosóra” dokumentumot, amely egyben belépő is területeinkre. Egy éven át előzetes egyeztetéssel  ingyenesen, külön belépő díj megfizetése nélkül  keresheted fel területeinket. 

Most csatlakozó vagy tagságát meghosszabbító Ezüst (30.000,- Ft) és Arany fokozatú (50.000,- Ft) baráti körös tagjaink számára “Terepi madárhatározó”-t is küldünk ajándékba.

Terepi madárhatározó: majorok, tanyák, szántók, gyep mozaikok, legelők, nedves rétek és vizes élőhelyek madaraival

Mit nyújt számodra a Zöld Útlevél?


Csatlakozz Te is a Zöld Folyosó Baráti Körhöz!

Csatlakozom