Őskohász tábor

„A földtől a vastárgyakig…”

Az avar kortól egészen az Árpád-korig vaskohászat folyt Somogyországban. A kalandozó hadjáratok fegyverutánpótlását és a termelő munkához szükséges vasszerszámok jelentős részét innen biztosították. A somogyfajszi iparrégészeti feltárások során kiástak egy  10. századi vasöntő műhelyt, amely ma az ásatás fölé épített Őskohó Múzeumban látható.  A „vasasok” mellett kovácsok is tevékenykedtek a közelben, erre utal a szomszéd falu elnevezése, Pusztakovácsi is.

gyepvasérc fejtés
Gyepvasérc fejtése

Immár kilencedik éve, hogy őskohász tábor  formájában elevenítjük fel minden nyáron a középkori vasipart. Aki részt vesz ebben az Európában egyedülálló hagyományőrző munkában, nemcsak megismeri, hanem két keze munkájával meg is bizonyosodhat arról, hogyan állították elő a vasat és kovácsoltak belőle vastárgyat eleink.

Vasbucából készített kés
A tábor végére a vasbucából kést készítettünk

Az öt napos tábor során Thiele Ádám okleveles gépészmérnök és archeometallurgia kutató vezetésével közösen faszenet égetünk boksában, gyepvasércet bányászunk és kohósítunk, majd a kapott vasbucákból vastárgyat kovácsolunk. Az estéket szakmai előadásokkal és középkori vasiparról szóló filmekkel színesítjük.

 

Őskohász tábor 2018.

Őskohász tábor 2017.

Őskohász tábor 2016.

Interjú a tábor vezetőjével, Thiele Ádámmal 

Film a somogyfajszi Őskohász táborról és a középkori vaskohászatról