Védett állatfajok felmérése

Természetvédelmi kutatás Vas, Zala és Somogy megyében

Vérfű-hangyaboglárka Fotó: Mille János
Vérfű-hangyaboglárka Fotó: Mille János

A Svájci Államszövetség 2007-ben kötött támogatási szerződést hazánkkal különböző prioritási területek támogatására, melyek egyike a természetvédelem. A Somogy Természetvédelmi Szervezet 2012-ben nyerte el a támogatást közösségi jelentőségű, illetve védett és fokozottan védett állatfajok felmérésére és monitoring módszertanának kidolgozására Vas, Zala és Somogy megye Natura 2000 területein.

A projektben hat szervezet vesz részt: a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Természeti Örökségünk Alapítvány, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, és mint a konzorcium vezetője a Somogy Természetvédelmi Szervezet. A megvalósítás 2012. és 2015. között történik. A teljes költségvetés 277.645.290 Ft, melyből a támogatás 242.166.925 Ft.  A felmérések során 204.100 hektáron – 62 területen – kerül sor 90 faj felmérésére: xylofág (faevő) bogarak, szitakötők, lepkék, kétéltűek, hüllők és denevérek. Ezek közül 43 faj Natura 2000 jelölőfaj, vagyis az Európai Unió számára kiemelt figyelemmel bíró állatfaj. A megvalósítás során beszerzésre kerültek a felméréshez szükséges eszközök, a támogatási összeg nagyobb részéből pedig folyamatosan finanszírozzák a terepi felméréseket.

Lábatlan gyik Fotó: Kovács Hajnalka
Lábatlan gyik Fotó: Kovács Hajnalka

A projekt 2012. júniusában indult, az első teljes felmérési év 2013. volt. Ezidáig megyénkben 18.781 hektáron történt meg a hüllő, kétéltű és denevér;  ezen felül 16.404 hektáron a szitakötő, lepke és xylofág bogarak felmérése. A munkálatok során  2  szitakötő, 9 lepke, 5 bogár, 12 kétéltű, 5 hüllő és 18 denevérfajt sikerült regisztrálni a 90 fajból. A somogyi felmért fajok közül 23 Natura 2000 jelölőfaj. Az elmúlt évben 8625 pozitív adat gyűlt össze.

Hazánkban először alkalmaznak ekkora volumenben akusztikai felmérést a denevérkutatások során, annak ellenére, hogy ez Nyugat-Európában már elfogadott módszer. E módszer előnye, hogy nem zavarja meg az állatok életritmusát, ellentétben a hálózással, ami által a denevérek jelentős stressznek vannak kitéve. Tapasztalataik szerint az akusztikai mérés szintén alkalmas a faji szintű elkülönítésre.

A felmérések elkészülte után, minden területre készül természetvédelmi kezelési javaslat, valamint három terület esetében természetvédelmi fenntartási terv, melyek segítséget nyújtanak majd a tulajdonosoknak, hatóságoknak, természetvédelmi szakembereknek a helyes területkezelésre, melynek célja, hogy a természeti értékek minél hosszabb távon fennmaradjanak. A felmérési eredmények alapján 2015. őszén atlasz jelenik meg faji és területi lebontás szerint. A kiadvány eljut majd a főbb területfejlesztési  és környezet-, illetve természetvédelemmel foglalkozó szervezetekhez és hatóságokhoz, ezzel is segítve munkájukat.

Barna varangy Fotó: Mille János
Barna varangy Fotó: Mille János

Hazánknak 6 évente jelentéstételi kötelezettsége van az EU felé a jelölőfajok és élőhelyek állapotáról, változásairól. A projekt befejeztével hatalmas adatbázis képződik, így ehhez a jelentéshez, mely legközelebb 2020-ban lesz esedékes, nagyban hozzájárul munkájuk is.

 Írta: Mille János

 

 

Forrás: Somogyi Hírlap (Megyei Körkép c. rovat) 2014. február 6. (csütörtök) száma