“Ovit nyitnak a vidrakölyköknek Somogyban”, azaz nyitni szeretnénk. Kérünk, segíts Te is!

“Nem csak az embergyerekeknek, az elárvult kis vidráknak is oviba kell járniuk, hogy felkészüljenek a való világra. A Somogy Természetvédelmi Szervezethez tartozó Petesmalmi Vidrapark jelenleg egy ilyen létesítményre gyűjt.

– Eddig is volt elkülönített kifutó a kölyköknek, de tönkrement, és a kis vidrák elszöktek. Még szerencse, hogy vissza is jöttek – mesélte a Borsnak Balogh Márta, a park vezetője.

A parkba kerülő kölykök elkeverednek az anyjuktól, vagy az lemond róluk, mert életképtelenek.

– Az épülő oviban olyan környezetet kell teremtenünk, hogy a kicsik megtanulhassanak ásni és halat fogni, hiszen később is ebből áll majd az életük. A kicsiket kifejlett társaikhoz nem tehetik a gondozók, és jelenleg helyszűkében van a park, így az óvoda megépülése egyre sürgetőbb. Hogy egy csöppség se lépjen olajra, az ovi alját le is kell betonozni. Eddig megközelítőleg félmillió forint gyűlt össze, már csak a töredékére van szükség, hogy nekifoghassanak a munkának.

– A természetben a vidraanyák egy évig nevelik csemetéiket, utána gyakorlatilag elzavarják őket – magyarázta Márta.

A Petesmalmi Vidraparkban eddig 22 vidrabébi fordult meg. Nem az a cél, hogy megszelídített vidraparki állatokká váljanak: felkészítik őket a vadonra, és szabadon engedik őket

– Ebben semmi rossz nincsen, az európai vidrák magányosan élő állatok. Nekünk is erre az életmódra kell felkészítenünk a hozzánk került állatokat: az ovi tizenkét hónapig tart. A Petesmalmi Vidraparkban tíz év alatt 22 vidrabébi fordult meg, évről évre egyre több érkezik, jelenleg négy kicsi él itt. Egy részük elkeveredett a családjától, néhány kölyökről életképtelensége miatt mondhatott le az anyja. Szerencsére a legtöbb esetben a beteg piciket meg tudják gyógyítani, és teljes életet tudnak élni. Miután a vidrák kijárták az óvodát, a lehető legmesszebb az embertől szabadon engedik őket a természetben. A vadonban aztán nyomon tudják követni a vidrákat, amelyek akkor már élesben gyakorolják az oviban tanultakat”  
Forrás: http://www.borsonline.hu/aktualis/ovit-nyitnak-a-vidrakolykoknek-somogyban/122550

 
Kérünk, ha tudsz, segíts, hogy minél előbb megépíthessük a kölykök biztonságos kis helyét.

Támogatásodat az alábbi “Támogatói űrlap” -ra kattintva tudod egyesületünk számára bankkártyás fizetéssel eljuttatnod. 
Kérjük válaszd a a Vidrabarát támogatási lehetőséget! 

Támogatói űrlap

Támogatásodat nagyon köszönjük!
Somogy Természetvédelmi Szervezet

 

 
 
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük