Magyarországi egyedekkel erősítik a hollandiai vidrapopulációt

Fotó: Pettendi Szabó Péter
Fotó: Pettendi Szabó Péter (A fenti fotó eltér az eredeti cikkben szereplő felvételtől)

Magyarországi egyedekkel erősítik a megfogyatkozott, sérülékeny vidrapopulációt Hollandiában, ahova a közelmúltban öt vidrát szállítottak a Somogy Természetvédelmi Szervezet és a hollandiai ARK Natuur alapítvány együttműködéseként.

A Petesmalmi Vidraparkban a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársainak segítségével befogott állatok közül Rozit, Pannát, Bencét és Marcit már szabadon is engedték, egy idősebb nőstény, Dana az Európai Veszélyeztetett Fajok Védelmi Programjához csatlakozó Gaia Állatkertbe került tenyésztésre – mondta Tömösváry Tibor, a Somogy Természetvédelmi Szervezet elnöke az MTI-nek.

Kitért rá: az ARK Natuur azután kereste meg a Petesmalomban sérült, elárvult vidrák gondozásával, nevelésével, a természetbe való visszaengedésével is foglalkozó magyar szervezetet, hogy a holland kormány engedélyezte huszonöt külföldi vidra behozatalát 2020-ig az ottani elszigetelt állomány “frissítésére”.

A mostani az első eset, hogy Magyarországról azért vittek vidrákat külföldre, hogy szabadon engedjék őket – jegyezte meg Tömösváry Tibor. Hozzátette: erre a magyarországi vidrapopuláció stabilitása, jó genetikája adott lehetőséget.

A természetvédelmi szervezet elnöke a vidrák szabadon engedésének nehézségeit érzékeltetve elmondta: a meggyógyított, felnevelt példányok kifutóban történő további tartása indokolatlan, ugyanakkor a már területet birtokló és a visszaengedett vidrák között küzdelem alakulhat ki.

Fotó: Pettendi Szabó Péter
Fotó: Pettendi Szabó Péter (A fenti fotó eltér az eredeti cikkben szereplő felvételtől)

Magyarországon a lehetséges élőhelyeket vidrák népesítik be, emiatt a szabadon engedés nálunk kockázatos – jelezte. A somogyfajszi székhelyű Somogy Természetvédelmi Szervezet eredetileg a rétisasok védelmére jött létre, tevékenysége később a fekete gólyák és a vidrák megóvására, gondozására is kiterjedt.

A szervezet 1998-ban hozta létre az évente több ezer látogatót fogadó vidraparkját, és 800 hektárnyi saját területen hagyományos gazdálkodást folytat, őrizve a természeti, kulturális értékeket.

Szeretnénk felhívni a figyelmed, hogy ez a cikk nem az stvsz.com szerkesztőinek tollából származik. Tartalma tevékenységünk, a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából fontos és érdekes információkkal bír, ezért utánközlés formájában tesszük elérhetővé. A cikk eredetijét az alábbiakban „Forrás” címszó alatti linken találod meg.

Forrás:
http://www.hirado.hu/2016/08/19/magyarorszagi-egyedekkel-erositik-a-hollandiai-vidrapopulaciot/?source=hirkereso#