Itt a tavaszi ragadozómadár-mérgezési hullám

Mérgezett borz„Falco”, a HELICON parlagisas-védelmi LIFE+ program méreg- és tetemkereső kutyája és vezetője, Deák Gábor, az MME munkatársa számára március második fele kemény munkával és szomorú eredményekkel zárult.

Ember és kutya az elmúlt két hétben szinte folyamatosan úton és terepen volt, hogy Bács-Kiskun, Fejér, Békés, Pest és Csongrád megyét (egyes megyéket többször is) érintve felderítsék a bejelentett mérgezéses esetek helyszíneit, illetve emellett fel tudják keresni azokat a „forrópontokat” is, ahol az elmúlt évtizedben kiemelkedően aktívak voltak a madármérgezők.

Ez a típusú munka akkor lenne örömteli, ha munkatársaink nem találnának semmit. A helyzet sajnos nem ez, mivel az elmúlt két hétben terepen töltött hét nap alatt, az öt megyében összesen négy fokozottan védett rétisas (két öreg és két fiatal) és két parlagi sas (egyikük öreg), több mint fél tucat védett egerészölyv és három holló, valamint nem védett szajkó, borz (kisképünkön) és róka mérgezett vagy mérgezésgyanús teteme, illetve mérgezett csalik sokasága került elő! Az okozott közvetlen természetvédelmi károkozás csak a fokozottan védett, példányonként 1 millió Ft természetvédelmi értékű sasok esetében 6 millió Ft! Figyelembe véve, hogy már javában tart a sasok költési időszaka, az öreg madarak elhullásával akár a fészekaljak, két-három potenciálisan reptethető fióka sorsa is megkérdőjeleződik, tehát a közvetett károkozás jóval nagyobb.

Mérgezett parlagi sas
Mérgezett parlagi sas

 

„Falco”-nak és vezetőjének a naponkénti sok órás terepbejárás (és autózás), a megszokott keresőmunka mellett ráadásul egy rendőrségi házkutatás támogatására is fel kellett készülnie. A felderítés ugyanis nem „csak” abból áll, hogy a terepet átfésülve tetemeket és mérgezett csalikat keresnek. Tetemek megtalálása esetén ki kell hívni az illetékes rendőrkapitányság munkatársait, hogy megtörténjen a nyomrögzítés, elindulhasson a nyomozati szakasz. Ennek része a házkutatás is, ahol a kutya érzékeny orra mással nem pótolható segítséget nyújt a bűnjelek felkutatásában.

Hazánk sajnos élenjáró a régióban a madarak ellen elkövetett bűncselekmények számát tekintve. Ennek csökkentése érdekében, európai uniós támogatással és az MME koordinálásban, 2012−2016 között zajlik a „Sasbarát Magyarországért” LIFE+ program.

Szeretnénk felhívni a figyelmed, hogy ez a cikk nem az stvsz.com szerkesztőinek tollából származik. Tartalma tevékenységünk, a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából fontos és érdekes információkkal bír, ezért utánközlés formájában tesszük elérhetővé. A cikk eredetijét az alábbiakban „Forrás” címszó alatti linken találod meg.

Forrás:

http://www.greenfo.hu/hirek/2015/04/06/itt-a-tavaszi-ragadozomadar-mergezesi-hullam