Ismét itt vannak a gyurgyalagok!

Észak- Afrikából megérkeztek színpompás gyurgyalagjaink is. Korábban, mint szoktak, hiszen a gyurgyalag egyik legkésőbb visszaérkező madarunk, általában csak május első harmadában érkezik meg telelő helyéről.

Jól érzik magukat a somogyfajszi madárparadicsomunkban. A homokos terület fészkelőhelyet kínál, és a közeli fás-legelő nyílt terepe kitűnő táplálkozó hely számukra.

Gyurgyalag Fotó: Lukács Gábor

Latin „Merops apiaster” elnevezése, és német neve is „Bienenfresser” – magyarul  „méhevő” , „méhészmadár” utal arra, hogy darazsakkal és méhekkel is táplálkozik. Táplálékukat röptében kapják el, többnyire szitakötőkkel és lepkékkel táplálkoznak.

Sajnos a méhészek nagy ellenségként tekintenek erre a rovarokkal táplálkozó madárra, azonban közel sem fogyasztanak annyi méhet, mint azt sokan gondolják. Inkább esős napokon fogyaszthatnak el többet belőlük, abban az esetben, ha a kaptárakat közvetlenül a telep közelében helyezik el.

Igazán tudnak udvarolni!  🙂
Udvarláskor a hím a nagyobb zsákmányt a tojónak adja, míg a kisebb darabokat saját maga fogyasztja el.

“Nászajándék” Fotó: Kami

Pásztorparkunkban hallhatjuk a magasból lágy „prü-prü” hangját, vagy vehetjük őket jobban szemügyre, amikor épp a fák ágain ülnek. Fiókái homokfalba vagy a talajba ásott, sokszor másfél-két méter hosszú költőüreg mélyén kelnek ki. Tojásait 1-5 naponként rakja le, és kotlását már a fészekalj teljessé válása előtt megkezdi, ezért a fiókák eltérő fejlettségűek és ennek megfelelően nem egyszerre repülnek

Védett madár! Természetvédelmi értéke: 100.000 Ft.

Gyurgyalagok Fotó: Szakolczai Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük