Hódok a Vidraparkban

 

 

Petesmalmi Vidraparkunkba újabb kis védencek leltek otthonra.  🙂

“Május 16-án – lakossági bejelentés, illetve a Duna-Ipoly Nemzeti Park jelzése alapján az újpesti Állatmentő Liga tagjai egy sérült hódot fogtak be a Rákos-patak mentén. Az állaton testszerte harapásokból eredő sebesülések látszottak, így befogás után gyorsan Állatkertünkbe szállították be. A nősténynek bizonyult állat sebeit állatorvosaink ellátták, de a vizsgálatok során az is megállapították, hogy a mentett hód vemhes, sőt, éppenséggel a vemhesség legutolsó szakaszában van, és hamarosan életet is ad az utódoknak. Azt ugyan nem lehetett tudni, hogy a sérüléseit pontosan hol és hogyan szerezte, de az biztosnak látszott, hogy a sebek gyógyulása miatt is, illetve a zavartalan ellés miatt is az a legjobb, ha néhány hétig mindenképpen nálunk marad.

A mentett hód anyuka így a legnagyobb biztonságban hozhatta világra utódait. A két kicsi hódbébiről anyjuk azonnal féltő szeretettel kezdett gondoskodni, tehát csak azt kellett megvárni, amíg az anyaállat sebei teljesen begyógyulnak, és a kis hódok is megerősödnek kissé. Június első péntekén aztán az anyát is és a két kölyköt is a Petesmalmi Vidraparkba szállítottuk, ahol természetesen a vidrák mellett sok más állattal is foglalkoznak. A park, illetve fenntartója, a Somogy Természetvédelmi Szervezet régi partnerünk a mentőmunkában, így az állatok visszavadításában, és abban is, hogy a fiatal állatok természetközeli környezetben cseperedjenek fel.

A hód Magyarországon 1988 óta a törvény erejénél fogva természetvédelmi oltalom alatt álló, védett állatfaj, eszmei értéke 50.000 forint.”

Fővárosi Állat- és Növénykert

Fotó Gabriella Fekete