Első alkalommal költ a somogyfajszi Madárparadicsomban a kis lile!

 

Kis lile
Kis lile

Ha úgy látnánk, hogy a távolban kavicsok vagy kisebb földgöröngyök gurulnak a talajon, akkor nem a szemünk káprázik, hanem ezek a kis madarak tipegnek előttünk gyors léptekkel, ami mókás látvány, mert olyan mintha kerekeken gurulnának. 

Újabb eredménye az élőhely-fejlesztési programunknak, hogy a változatosabbá alakított élőhely újabb költő fajt csalogatott a területre: a kis lilét.

Kis lile fészkeEredeti élőhelye a folyó menti beépítetlen kavicsos partszakaszok és zátonyok voltak, amelyek azonban a folyószabályozások következtében nagyrészt megcsappantak, illetve a még fellelhető szakaszokat a nyári melegben a strandolók foglalják el.

Ezért is olyan fontos, ha már eredeti élőhelyükről kiszorultak kis lilék, helyette biztosítsunk számukra más, alternatív élőhelyet, amelyet a somogyfajszi Madárparadicsomban szemmel láthatóan sikerült megvalósítani.

Fotó: Nádaskay István
A kis lile 3-4 tojást rak, amelyek homokszínűknek és a tojásfelszínt tarkító barnás pöttyöknek és foltoknak köszönhetően beleolvadnak környezetükbe.

A kis lile szívesen költ kavics- és homokbányákban, leeresztett halastavakban, illetve alacsony vízállású elárasztott területek közvetlen közelében, ami somogyfajszi területünkön ezen a nyáron be is igazolódott.
A hím nászidőszakban a víz közeli talajon több mélyedést is készít, amelyből a tojó kiválaszthatja a neki leginkább „tetszőt”, hogy lerakhassa benne tojásait. (Varga Adrienn)