“Álhírek terjednek a fecskefészkek leveréséről”

Visegrád, 2016. május 29. Fecskék kedvelt fészekrakó helye a Rév utca és a Fõ utca sarkán álló régi épület. MTVA/Bizományosi: Lehotka László
MTVA/Bizományosi: Lehotka László

Múlt héten több országos és megyei weboldalon is megjelent, hogy áprilistól tilos leverni az eresz alól a fecskefészkeket, se átalakítás, se festés miatt.
Az Aggteleki Nemzeti Park Facebook-oldalán azt írta, nem szoktak sajtóhírekre reagálni, de ebben az esetben kivételt kellett tenniük. 

Mint a bejegyzésben írják,

a fecskék fészkét április 1. előtt is tilos leverni.

Hangsúlyozzák, fészekeltávolítást kizárólag a természetvédelmi hatóság által kiadott egyedi engedély birtokában lehet végezni. Ilyen engedélyeket egyedi elbírálás alapján és megfelelő előírásokkal adják ki, ami lehet például műfészkek elhelyezése a felújítás után vagy fecskepelenka kihelyezés.

Ezerec, 2011. augusztus 15.
Fecskék gyülekeznek egy elektromos vezetéken a bulgáriai Ezerec településen kora reggel.  (MTI/EPA/Vaszil Donev)
MTI/EPA/Vaszil Donev

A vonatkozó természetvédelemről szóló törvény alapján

tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.

Aki tehát engedély nélkül fészket ver le, az közigazgatási üggyel nézhet szembe, de ha sok fészek érintett, az bűncselekmény kategóriába is eshet!

Kiemelt fecskevédelmi időszak

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hétfői közleményében arról ír, miközben az elmúlt közel két évtizedben nem megtizedelődött, hanem sajnos legalább megfeleződött a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól, a madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabbá válik az emberek, társ- és haszonállataink egészségvédelme szempontjából.

A melegedő időjárással új szúnyogfajok és az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon.

Az egészségünket veszélyeztető és mezőgazdasági kártevő szúnyogok és legyek elleni biológiai védekezésben is óriási szerepe van azoknak az állatoknak, például a fecskéknek (és a denevéreknek), melyek természetes úton csökkentik ezek számát. Ezért is aggasztó a településeken élő fecskefajok állományainak ezredfordulót követő megfeleződése, melynek hátterében: az élőhelyek átalakítása (például fészkelőhelyek megszűnése); a táplálékbázis csökkenése (háztáji- és legelőállat-tartás összeomlása, túlzott kemizálás, nem megfelelően végzett szúnyogirtás); a klímaváltozás (például a sár fészekanyag hiánya a szárazodó tavaszokon), és ami a legmeglepőbb, a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll.

Mérési adatokon alapuló becslés alapján minden fecske körülbelül 1 kg, muslicától a nagyobb légy mérettartományba tartozó repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Figyelembe véve, hogy Magyarországról nagyjából egymillió fecske tűnt el az ezredfordulót követően, ez azt is jelenti, hogy legalább egymillió kg, azaz ezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar évről évre a környezetünkben marad!

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Lehotka László

Szeretnénk felhívni figyelmed, hogy ez a cikk nem az stvsz.com szerkesztőinek tollából származik. Tartalma tevékenységünk, a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából fontos és érdekes információkkal bír, ezért utánközlés formájában tesszük elérhetővé. A cikk eredetijét az alábbiakban „Forrás” címszó alatti linken találod meg.

Forrás: 
https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2018/03/27/fecskefeszek-leverese-tilos/

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük