Luca napján két borjúval bővült a somogyfajszi legelő szürkemarha gulyája

Fotó: Brauner Dóra

Megkezdődött a szürkék ellési időszaka, ami egészen kora tavaszig eltart. A gulya tehenei szépen sorban hozzák világra borjaikat.  

Az ellés után az anyatehén teljesen szárazra nyalogatja kicsinye “pirók” színű szőrét, ami 2-3 hónapos korban kezd el majd világosodni, és 4-6 hónapos korára szürkül majd ki teljesen. A ridegen tartott állatokra jellemzően a világrajövetel után fél órával már szarvával lökdösi borját,  hogy álljon lábra, majd miután sikerül szopnia is, rögtön a gulya védelmébe viszi.

Fotó: Brauner Dóra

 A természetben mindennek megvan az oka, így annak is, hogy miért épp télen születnek a  szürke borjak. Előszeretettel védeni próbálja az ember az állatokat és kicsinyeit a téli hidegtől, pedig épp a hideg az, ami óvja őket a megbetegedéstől, hiszen ilyenkor a hidegben a vírusos fertőzések esélye csekély. Amire szükségük van, az a szélvédett és száraz hely. Néhány hetes korukban még csak minimális tejre van szükségük. Mire megnő a kicsinyek étvágya, a tehenek már dús füvű réteken legelészhetnek, aminek köszönhetően több tej termelődik a borjak táplálására. Idővel pedig a kisborjak is megkezdhetik majd a szilárd táplálék felvételét a gazdag legelőkön. 

Fotó: Brauner Dóra

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.