Hollók telelnek át a somogyfajszi Madárparadicsomban

Fotó: Szakolczai Krisztina

A hollót megpillantva nem éppen a veréb jut eszünkbe róla, mégis a legnehezebb verébalkatú madár. 

Nagyon hasonlít varjú rokonára. Bár nála jóval nagyobb, és csőre is vaskosabb, farka ék alakúan kerekített, és torkán jól látható bozontos, szakállszerű tollazata is megkülönbözteti károgó rokonától. Latin nevét: Corvus Corax is hangjáról – „krúg-krúg”, „kró-kró”- kapta.  A többi varjúféléhez hasonlóan a hollók is kiválóan utánozzák környezetük hangjait, köztük az emberi beszédet is.

Párválasztásuk egy életre szól. A fiatal hollók már viszonylag korán udvarolni kezdenek, de költeni valószínűleg csak az innen számított második-harmadik évben fognak. Az udvarlás sikere a különböző akrobatikus légibemutatókban és a sikeres táplálékszerzésben rejlik.

Fotó: Szakolczai Krisztina

A hollók sok helyen leginkább dögevő életmódot folytatnak, de előszeretettel vadásznak gerinctelenekre, kétéltűekre, apróbb hüllőkre és emlősökre is, sőt, még a kisebb madarakat is elkaphatják. Növényi táplálékukat legfőképp a különféle gabonamagvak, bogyók és gyümölcsök alkotják. Olyannyira mindenevők, hogy alkalomadtán még az állati ürülékek emésztetlen részeit is elfogyasztják, vagy épp az általunk kidobásra ítélt hulladékban találnak pár falatot.

A közelmúltban végzett számos tanulmány feltárta, hogy a hollók a legintelligensebb madarak, sőt a legértelmesebb állatfajok közé tartoznak. A hollók képesek együttműködni társaikkal például a ragadozók elűzésében, és megtagadják a közös munkát azokkal, akik becsapták őket.

Érdekes megállapítás, miszerint ezek a madarak nemcsak az általuk elrejtett, hanem a társaik által elrejtett élelem pontos helyére is emlékeznek, ezáltal lopni is tudnak egymás rejtekéből. Ez az élelemszerzési módszer annyira elterjedt a hollók között, hogy nem ritkán képesek extra távolság megtételére is, hogy egy biztonságosabbnak vélt helyre rejtsék tartalékaikat. Szintén említésre érdemes, hogy néha úgy tesznek, mintha táplálékot rejtenének el, pedig épp nincs is náluk semmi. Ezt valószínűleg a leselkedő vetélytársak összezavarása érdekében teszik.

Fotó: Szakolczai Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.