“Cukiság: somogyi anyától született kisvidra Hollandiában”

Somogyi vidrák mentik meg a holland vidrapopulációt: a németalföldi országban ugyanis jelentősen megcsappant ezeknek a ragadozóknak a száma.

Egy nemzetközi együttműködés keretében a Somogy Természetvédelmi Szervezet tavaly, Európában egyedülálló módon öt vidrát szállított Hollandiába. A projekt első igazán nagy eredménye Dory, a kisvidra, aki a Gaia Állatkertben született a somogyi Danától és egy lengyel vidra papától.
Dory már túl van az első úszóleckéjén, amit az anyja tanított neki. Egy videó is készült a lubickolásról, igaz a kis Dory még leginkább a mamája bundája alatt élvezi a vizet, csak néha bukkan a felszínre.

Öt vidra került Hollandiába

– A Hollandiában – fogságban – született kisvidra ékes bizonyítéka annak, hogy sikeres a projektünk. Magyarországról még soha nem szállítottak vidrákat külföldre azért, hogy frissítsék az ottani állományt – mondta Tömösváry Tibor, a Somogy Természetvédelmi Szervezet elnöke. A nemzetközi együttműködésnek köszönhetően tavaly öt, a Petesmalmi Vidraparkban felnevelt ragadozót szállítottak Hollandiába. – A németalföldi vidraállomány jelentősen megcsappant az elmúlt években, Somogyban ugyanakkor újra elszaporodtak a vizi ragadozók. Ez inspirálta a két természetvédelmi szervezetet arra, hogy közös projektet hozzanak létre. Hollandiában elsősorban az ottani vidrák genetikai állományának javítását várják a somogyi emlősöktől.

Folyamatosan figyelik a mozgásukat

Négy vidrát a természtetben engedtek szabadon, Dana az egyetlen, aki állatkertbe került. Az Európai Veszélyezetett Fajok Védelmi Programjában egy lengyel vidrától született kölyke, Dory. Az utódot néhány hónap múlva visszahelyezik a természetbe, hogy erősítse a holland állományt.
Tömösváry Tibor elmondta: a projekt során szabadon engedett somogyi vidrák jól érzik magukat a Rajna árterében. Mivel jeladós chippel rendelkeznek, folyamatosan figyelik a mozgásukat. A vidrák hamar beilleszkedtek a környezetbe és már területet is foglaltak, így a jövőben akár szaporodhatnak is. A következő öt évben még további 15 somogyi vidra költözhet Hollandiába. (Stanics Adrienn)

Szeretnénk felhívni a figyelmed, hogy ez a cikk nem az stvsz.com szerkesztőinek tollából származik. Tartalma tevékenységünk, a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából fontos és érdekes információkkal bír, ezért utánközlés formájában tesszük elérhetővé. A cikk eredetijét az alábbiakban „Forrás” címszó alatti linken találod meg.

Forrás:
http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/cukisag-somogyi-anyatol-szuletett-kisvidra-hollandiaban-foto-708821/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.