Bekékült tavak…

 

mocsári békák  Fotó: Sélley Miklós

Megérkezett a tavasz, amit nemcsak a kora tavaszi virágok üde erdei szőnyege, a madarak éneke jelez számunkra, hanem az is, hogy vizes élőhelyeink tavai bekékültek: 

azúrkék színű nászruhás mocsári béka hímek színezik kékre a tavakat. 

Itt a szaporodás ideje a kétéltűeknél, így mocsári békáéknál is. A petézéshez sekély tavainkat, lápos területeinket keresik fel. A nászruhás hímek nagy tömegben gyűlnek össze az alkalmas helyeken, és a víz alól hallatják halk, bugyborékoló hangjukat, és próbálják elcsábítani a nőstényeket.  A hímek néhány nap alatt öltik magukra a színpompás nászruhát. Árnyalatnyi eltérések láthatók az egyes hím egyedek kék színében. Bár a mai napig kérdéses, hogy a nőstények választását befolyásolja-e a hím színezete, mégis a kék szín erőssége jelzi a hím „minőségét”,  a kékebb hímek utódainak túlélése nagyobb. A nőstény béka által lerakott petecsomó, amely akár 2000 megtermékenyített petét is tartalmaz, az aljzatra süllyed. A petékből 7-10 napra kelnek ki az ebihalak, és 2 hónap alatt válnak kifejlett példánnyá.
Hogy hány ilyen párzóhely található 52 tavunkon, azt nem tudjuk megmondani, mert a párzási idő alatt be sem lehet járni a területet, és olyan sok van, hogy meg sem tudjuk számlálni…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.