Az áradás szakította el a családjától

JÁSZJÁKÓHALMA/BUDAPEST | Vidrakölyköt mentettek a napokban Jászjákóhalmán, a Tarna-patak mellett. A kis ragadozót a helyi horgászok és vadászok együttműködése mentette meg, jelenleg pedig már a fővárosi állatkertben ügyelnek arra, hogy gond nélkül fejlődjön. Később derül az ki, hogy felcseperedve visszaengedhetik-e a természetbe, vagy pedig Somogyba, a Petesmalmi Vidraparkba kerül.

– A helyi horgászegyesület elnöke értesített arról, hogy a Tarna gátja mellet, közvetlenül a házak mellett egy kis vidrát láttak – mondta Wittrédi Péter, a  jászjákóhalmai vadásztársaság vadászmestere.
– Tudták azt, hogy korábban is sikerült már vidrát befogni a környéken, és rendelkezünk az ehhez szükséges eszközökkel.
A ragadozó kis emlősöknek valószínű, rendkívül kedvező életkörülményeket biztosít a vízfolyás, természetes környezetben jól fejlődnek. Minden bizonnyal a környéken több alomban is növekednek.

– Kizárólag azért kellett közbeavatkozni – folytatta Wittrédi Péter –, mert a lakóházaktól alig pár méterre került elő a kis állat. Ilyen körülmények között pedig fennállt a veszély, hogy a hazánkban fokozottan védett állatot kóbor kutyák, ne adj’ isten rossz szándékú emberek találják meg.

– A horgászegyesület elnöke értesített, hogy a Tarna gátja mellet egy kis vidrát láttak – mondja Wittrédi Péter Fotó: Banka Csaba

Az aktív természetvédelem része a mentés is

– Úgy véltük a horgászokkal közösen, hogy az a legjobb, ha szakemberek gondjaira bízzuk a növendék lutrát – tette hozzá Wittrédi Péter.
– Valószínű, hogy a Tarna áradása és a jégzajlás együttesen eredményezte, hogy elszakadt családjától, így pedig kevés volt az esély, hogy visszataláljon a vackába. Alig több mint két éve történt egy hasonló eset, amikor szintén kölyök vidrát találtunk pár száz méterre a mostani esettől.

A vadászmester felvette a kapcsolatot Balogh Mártával, a Petesmalmi Vidrapark munkatársával, aki pedig a fővárosi állatkertet értesítette. Az állatvédők alig egy órán belül meg is érkeztek, és elszállították a kölyköt.
A Magyar Madárvédő Alapítvánnyal áll folyamatos kapcsolatban a Fővárosi Állat- és Növénykert – tájékoztatta honlapunkat Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője. Az együttműködés alapján pedig számos – több mint kettőezer – sérült, vagy bajba jutott védett állatot, madarakat, emlősöket, hüllőket sikerült már megmenteni az elmúlt években.

Sok tapasztalat halmozódott már fel

Korábban is került már hozzájuk a jászjákóhalmaihoz hasonló okokból vidrakölyök.
– A nagyjából három-négy hónapos hím vidra gondozását megkezdték a kert munkatársai. A kis ragadozó a természetben ilyen idős korban szokik át a szilárd táplálékra. Ennek megfelelően tejes halpéppel etetjük, amit el is fogadott, reméljük, nem lesz vele gond, és szépen felcseperedik.
A szóvivő elmondta, az, hogy az elkövetkező pár hónapban a kertben gondozzák majd az állatot, ez idő alatt dől majd el, hogy a felnőtt vidrát később elengedhetik-e a természetben.

Az elmúlt években sok tapasztalatot szereztek már munkatársaik a védett fajok mentésében.
Ha valamiért nem nyílik lehetőség a szabadon engedésre, akkor az állatkert és a Petesmalmi Vidrapark között létező együttműködés alapján a somogyi vidrarezervátumba szállítják majd a tarnai jövevényt.

Hazánkban fokozottan védett

Az európai vidra részben vízben élő ragadozó emlősállat – olvashatjuk a wikipedián. A szabad természetben ritkán lehet látni, mert a Kárpát-medencében szinte kizárólag éjszakai életet él. Az ujjai közötti úszóhártyák és áramvonalas teste egyaránt a gyors úszást segíti elő.
Magányosan él, kivéve a párzási időszakban, illetve, ha a nőstény kölykeit vezeti. Nem alszik téli álmot. Vackát víz fölé hajló fák tövében, maga ásta kotorékban készíti, de olykor megtelepszik vízparthoz közeli borzvárban, nádasban is. A kotorék bejárata a víz alatt is nyílhat.
Tápláléka döntően halakból, emellett kétéltűekből, valamint különféle rákokból áll. Idejének egyébként csak kis részét tölti a vízben vadászattal és játékkal. A döntő részében – a többi emlős ragadozóhoz hasonlóan – pedig jobbára a vízparton, vackában pihen, alszik.
(Banka Csaba)

Szeretnénk felhívni a figyelmed, hogy ez a cikk nem az stvsz.com szerkesztőinek tollából származik. Tartalma tevékenységünk, a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából fontos és érdekes információkkal bír, ezért utánközlés formájában tesszük elérhetővé. A cikk eredetijét az alábbiakban „Forrás” címszó alatti linken találod meg.
Forrás:

http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/bulvar/az-aradas-szakitotta-el-a-csaladjatol-707475/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.