50 fekete gólya gyülekezik a somogyfajszi Madárparadicsomban

 

Fekete gólyák, Fotó: Jung István

50 fekete gólya gyülekezik a somogyfajszi Madárparadicsomban. Ritka, fokozottan védett madár. Az erdők rejtekében fészkel, fészkét öreg fák magasan lévő elágazásaiba építi. Sekély vízben kutat élelem után, előszeretettel vadászik kisebb halakra, gerincesekre, vízirovarokra. Madárparadicsomunkban idén ősszel szépen összegyűltek, együtt indulnak Afrikába.

A fekete gólya a germán mitológiában is fontos szerepet kapott:

“Odin a germánok legkedveltebb istene volt. A mindenható Odin teremtette az első emberpárt is. Két fatörzsbe lelket lehelt, testvérei pedig arcot és értelmet adtak az embereknek. Járni, beszélni tanították őket. Kísérője, bizalmasa, barátja Hoenik, a vízi-, mocsár- és lápisten. Hoenik alakja a pogány mitológiában azonosul a fekete gólya titokzatos alakjával, akit „Odin fecs-kéjeként“ emlegetnek.  Szellemként lebeg a mocsarak, láperdők birodalmában.

Ez a titokzatos szellem ma még itt rejtőzik Belső- Somogy évszázados tölgyei, háborítatlan láperdei vidékén, ahonnan nem űzte még el korunk pogány hitvallása. Csak azok számára válik láthatóvá, akik kellő tudással, tisztelettel és felelősséggel közelítenek hozzá. Bár megjelenésében a gyász színeit viseli, jelenléte a jövő reménységét sugallja. Nem kötött kompromisszumot az Emberrel. Addig marad köztünk, amíg végképp fel nem dúljuk otthonait az erdők mélyén.”

Fekete gólyák gyülekeznek Fotó: Jung István

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.